Szociofilm

Az 1936-ban alapított Magyarország Felfedezése könyvsorozat 2020-ban három dokumentumfilm-bemutatóval indítja útjára Magyarország filmes felfedezését. Két kiemelkedő kortárs hazai dokumentumfilm és egy diákfilm-válogatás kerül bemutatásra, együttműködve a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott Szociofilm kurzussal.
ITT TEKINTHETŐ MEG a film és az azt követő beszélgetés

A filmbemutatón Gulyás Gyula új dokumentumfilmjét vetítjük az ákosi baptista roma közösségről. A film témája: A partiumi Ákos község sokak által ismert remek románkori bazilikájának árnyékában nagyjából fele-fele arányban élik kisebbségi létüket magyarok és cigányok (ahogy ennenmagukat titulálják). Ma nagyjából biblikus állapotban, tényleges testvéri toleranciában, támogatásban, sőt becsülésben, s szeretetben is. Ennek a hihetetlen, idillikus állapotnak a létrejöttét, mikéntjét és hogyanját kevesen ismerik az érintetteken kivül, s még kevesebben hiszik létét, tartósságát. Aki kíváncsi minderre, s ennek létrejöttére, előzményeire, valamint példázatként magát a praxist is szeretné alkalmazni, terjeszteni, éljen az alkalommal, higgyen a szemének, hogy látva lássanak.

A filmvetítést beszélgetés követi, melyen részt vesz:
Gulyás Gyula, a film rendezője
Szekfű András, filmkritikus
Vidacs Bea, kulturális antropológus.
Moderál: Letenyei László.

Helyszín: Bem Mozi

Időpont: 2020 november 5. 17:00

ITT TEKINTHETŐ MEG a film és az azt követő beszélgetés

———————————————————————————————————————————————————————-

A Kilenc hónap háború egy anya-fiú történetet mesél el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A magyar nemzetiségű Jani (24) félárva, egyke gyerek. Egy nyugat-ukrajnai kisvárosban, Beregszászon él. Elege van szülővárosa unalmas mindennapjaiból, fulladozik anyja, Erzsike szeretetétől. Amikor besorozzák az ukrán hadseregbe, megkéri kedvese, Zsani kezét.
Elmenekülhetnének az országból, de Jani inkább az 1500 km-re lévő háborút választja. A film arra keresi a választ, hogy a katonaság tud-e egy fiúból férfit nevelni, ahogy azt Jani reméli. Két markáns vizuális világ jelenik meg a filmben: a szülőváros vidékies unalma, és a háború szélsőségei. Jani az identitását keresi életének párhuzamos hadszínterein.

A film előzetese itt megtekinthető

ONLINE esemény

Időpont: 2020 november 19. 17:00

Itt tekinthető meg a filmet követő beszélgetés

———————————————————————————————————————————————————————-

Mi leszek, ha már nagy vagyok? Hol élünk? Mihez kezdünk magunkkal? Mitől élünk jól, vagy éppen rosszul?
Ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a fiatal szociofilmesek.
A 10-20 perces rövidfilmek a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott szociofilm kurzus keretében készültek.
A szociofilm (angolul: visual anthropology) a mindennapi életünket bemutató dokumentumfilm. A diákfilmeknél nincs további műfaji korlát vagy megkötés. Egy érdekes ember portréja vagy egy rendkívüli élethelyzet, vagy a saját pályakezdésünk, útkeresésünk nehézségei – ezek a vissza-visszatérő motívumok az elmúlt évek szocio-diákfilmjeiben.
A változatos filmes technikával, sokszor amatőr megoldásokkal, költségvetés nélkül készült filmek kiemelkedő értéke a fiatalok őszinte érdeklődése, a lelkesedés és a játékos szellem, és a megindító ragaszkodás szerteágazó témáik szereplőihez, akik mi vagyunk, a mindennapi emberek.

ONLINE esemény

Időpont: 2020 december 3. 17:00

Zsűri:

Czabán György, rendező, Magyar Függetlenfilm Szövetség, Közgáz Vizuális Brigád
Kató Csilla, dokumentumfilm rendező, ASTRA Film Festival (Nagyszeben)
Lengyel György, szociológus, a Budapesti Corvinus Egyetem Prof. Emeritusa
Szabó Simon, színész, rendező
Moderál: Letenyei László

Itt tekinthető meg a filmbemutató és beszélgetés