A Magyarország Felfedezése sorozat három kötetét mutatjuk be.

2020 egy nagy jelentőségű dátum a Magyarország Felfedezése könyvsorozat történetében. Idén jelenik meg ugyanis a patinás könyvsorozat első nem-magyarországi kiadású kötete:
Cseke Péter erdélyi szociográfus könyve, a kolozsvári Polis kiadó gondozásában.

Ugyancsak ebben az évben jelentetjük meg Horváth Júlia Borbála írását, amely a Fekete erdőtől a Fekete tengerig tartó dunai vízi útinapló első fele. A lírai hangvételű írás az osztrák, a szlovák és a magyar felségvizeken közlekedő uszály nézőpontjából mutatja be a sajátosságaival együtt a Dunát, Közép-Európát, és azon belül a Kárpát-medencét.

Széchenyi Istvánnal szólva «Sokan azt gondolják: Magyarország – volt; én azt szeretem hinni: – lesz!” Mi, Magyarország felfedezői, Trianonra emlékezve egy újabb lehetőséget látunk arra, hogy folytassuk a Kárpát-medence megismerését, leírását, hogy erősítsük az itt élő emberek közti megértést és bizalmat.

Résztvevők:

Horváth Júlia Borbála
Cseke Péter
Letenyei László
Tamáska Máté
Bácskai István, Gondolat kiadó igazgatója
Kozma Csaba, Polis kiadó igazgatója

Moderál: Tóth Pál Péter

ITT TEKINTHETŐ MEG a könyvbemutató és beszélgetés

———————————————————————————————————————————————————————-

KÖNYVBEMUTATÓ és DÍJÁTADÓ GÁLA

Lengyel György és Kiss Márta (szerk.): Milyen élet ez? Szociográfiák.

Milyen élet ez? A kérdést egy interjúalany teszi fel, s a kötet válaszai sokféle nézőpontot jelenítenek meg. Az írások egy része a hétköznapi megélhetés és megküzdés változatos eseteit mutatja be: mi történik egy távolsági buszon reggel a városba tartva, egy multinacionális cégnél, vagy egy hajléktalan szállón? Más részük az élményszerzés, a szabadidő színtereinek és szokásainak rekonstruálását kísérli meg: milyen az élet egy alternatív kocsmában, a madarászok, a vadászok, vagy a japán tárgyakat gyűjtők körében? Interjúk, fotók, dokumentumelemzések és a képzelet alkotóereje segít felidézni svábok, zsidók, vallási mozgalmak huszadik századi megpróbáltatásait a múltidézés során, s esettanulmányok tárják fel a munkássorsok alakulását a rendszerváltozást követően. Van írás, amelyik egy nyolcvan évvel korábbi iskolavizsgálat megismétléséről számol be, s megint másban egy egyetemi tanár vall a szociográfia oktatása során szerzett tapasztalatairól. A tematikus sokszínűség annak köszönhető, hogy a Magyarország Felfedezése Alapítvány 2019-ben pályázatot hirdetett folyóiratcikk terjedelmű szociográfiákra, melyek egy-egy társadalmi jelenséget a személyesen szerzett információk hitelességével tárnak fel, s ha kell hasznosítják a szociofotó eszköztárát is. A kötet a pályaművekből ad válogatást. Az írások a társadalmi jelenségek széles körét ölelik fel, s közös vonásuk a valóságismeretre, empátiára és megértésre törekvés.

Helyszín: Magyar Építőművészek Szövetsége

Időpont: 2020 november 25. 17:00

Itt tekinthető meg a könyvbemutató és díjátadó gála

———————————————————————————————————————————————————————-

KÖNYVBEMUTATÓ és MEGEMLÉKEZÉS

Márkus 100 – Könyvbemutató és megemlékezés a 100 éve született Márkus István emlékére

ONLINE esemény

Időpont: 2020. Dec. 10., 17:00

A Magyarország felfedezése alapítvány szeretettel meghívja őszi rendezvénysorozatának következő eseményére, ahol a 100 éve született Márkus Istvánra emlékezünk.
Nyitó beszédet mond: Nagy Endre
Moderátor: Bali János, NSKI, MAKAT
Vendégünk Kiss József, a hamarosan megjelenő kötet szerkesztője.
Meghívott vendégek továbbá:
Földiák András, Gyarmati György, Juhász Pál, Kovács Katalin, Kovács Teréz, Márkus Piroska, Nagy Endre, Pethő László, Tausz Katalin, Tóth Pál Péter, Vitányi Iván